Hopp til hovedinnhold
/

Studietur til Skottland, Nord-Irland og Irland

Studentene på andre studieår ved Institutt  for statsvitenskap og internasjonale relasjoner (ISIR) reiser vanligvis på studietur til Israel og Palestina. Dette har vi gjort siden 2010, men på grunn av den pågående krigen var det ikke mulig å gjennomføre studietur dit i år. Som et alternativ til Midtøsten falt valget på Skottland, Nord-Irland og Irland. Det ble en svært innholdsrik og spennende tur. 

Publisert i Aktuelt om statsvitenskap og internasjonale relasjoner Lørdag 29. juni, 2024 - 20:54 | sist oppdatert Mandag 8. juli, 2024 - 20:26

Fra 1960-tallet og frem til fredsavtalen i 1998 raste en brutal konflikt i Nord-Irland, kalt «The Troubles». I løpet av disse årene ble rundt 3600 mennesker drept, mange ble skadet og hatet mellom ulike grupper i Nord-Irland vokste seg sterkt. Selv om konflikten formelt ble avsluttet 1998 og volden har holdt seg på et lavere nivå siden den gang, så er spenningene fortsatt til stedet. Dette var noe av det vi fikk oppleve på studieturen som fant sted juni 2024.

Skottland – norske bindinger og kamp for selvstendighet 

Studieturen startet i den skotske hovedstaden, Edinburgh. Her møtte vi først lederen av Scottish Norwegian Society (grunnlagt i 1941), og lærte om forbindelsene  mellom Norge og Skottland, særlig knyttet til andre verdenskrig, men også lengre tilbake i historien, da vikingene utforsket de britiske øyene. Videre besøkte vi det skotske parlamentet og Edinburgh Council Chambers hvor vi blant annet hadde møte med Scottish National Party (SNP). SNP er det største politiske partiet i det skotske parlamentet, og hadde det største antallet representanter fra Skottland i Westminster (House of Commons) frem til det britiske parlamentet ble oppløst i mai år, i påvente av nytt valg. Det var svært interessant å lære om deres politiske saker, særlig deres kjernesak som handler om skotsk løsrivelse fra Storbritannia. Vi besøkte også University of Edinburgh, hvor vi fikk flere interessante foredrag, bl.a. om konsekvensene av Brexit, det kommende valget i Storbritannina, «feministisk utenrikspolitikk», og om forståelsen av døden blant voldelige unge; variert innhold med andre ord! Studentene fikk også tid til å vandre rundt i denne vakre byen på egenhånd.  

Oversiktsbilde av byen og historiske bygninger

 

Nord-Irland – En konfliktfylt historie

Turen gikk deretter videre med buss fra øst til vest i Skottland, hvor vi tok fergen over til Belfast i Nord-Irland (på veien kjørte vi forbi en av Trump sine golfresorter!). I Belfast besøkte vi de kjente nabolagene Shankill og Falls road, som var sentrale under «The Troubles». Her ble mange drept i den sekteriske volden som rammet Nord-Irland svært hardt fra 1960-tallet til fredsavtalen ble signert i 1998. Rundt 3600 mennesker mistet livet i kampene, og kampen mellom de ulike gruppene satte et dypr preg på Storbritannia i denne perioden. Nabolagene og deler av befolkningen er segregerte den dag i dag, og skillet mellom protestanter (lojalister/unionister) og katolikker (irske nasjonalister/republikanere) er svært tydelig. Vi hadde med oss guider fra hver side av konflikten. Begge hadde sonet 10-15 år i fengsel og hadde sterke historier å fortelle. 

Fra Belfast tok vi toget til andre siden av Nord-Irland, til Derry-Londonderry. Denne byen blir ofte omtalt med to navn ettersom det fortsatt er uenighet om hva byen bør kalles, og denne uenigheten er også tett knyttet til konflikten. Her tilbrakte vi to dager og studentene fikk lære enda mer om, og føle på, den dype mistroen og hatet mellom de ulike gruppene. Derry-Londonderry er kjent som et av de virkelige episentrene under The Troubles, og det var her «Bloody Sunday» fant sted i 1972. Denne hendelsen, hvor 26 sivile ble skutt og 14 av dem drept av det britiske militæret under en protestmarsj, preger i stor grad fortsatt byen. Det er minnesmerker og politiske ytringer overalt i denne byen, og som i deler av Belfast er segregerte nabolag en del av byens hverdag den dag i dag. 

Vi hadde mange interessante møter og besøkte museer som gav oss mye informasjon, blant annet Siege Museum og gruppen The Apprentice Boys (et protestantisk broderskap) på den ene «siden», og Free Derry Museum på den andre. Disse besøkene og møtene viste tydelig at de forskjellige grupper har svært ulikt syn på historien og de vektlegger ulike epoker, hendelser og forklaringer. Vi møtte også mennesker som selv opplevde «The Troubles», grupper som jobber for forsoning, og det politiske partiet Sinn Féin. Sinn Féin er det største partiet i Nord-Irland og jobber for å bryte ut av Storbritannia og forenes med republikken Irland igjen. Og her er vi ved essensen av konflikten, kampen mellom dem som fortsatt ønsker å være en del av Storbritannia og dem som ønsker løsrivelse. Derry-Londonderry er for øvrige en veldig fin by, og kjennetegnes ved de svært godt bevarte bymurene (fra 1600-tallet) som omgir byens historiske sentrum. 

Etter interessante dager i Nord-Irland, hvor studentene også fikk erfaring med den velkjente pubkulturen, så gikk turen med buss sørover til Dublin i Irland. Her avsluttet vi turen med egentid for sightseeing og enda mer pubkultur. 

Bilde av veggmalerier

 

En øyeåpner

Turen var en øyeåpner for studentene og vi lærte utrolig mye om en konflikt som foregikk (og fortsatt foregår, men med mindre vold) relativt nært Norge, både i geografisk og kulturell avstand. Parallellene til Midtøsten er også slående (dog på et annet nivå); med fysiske sperringer mellom befolkningsgrupper, veggmalerier som hyller frihetsforkjempere/terrorister (stryk det som ikke passer), ulike narrativer og forståelser av de samme hendelsene, lite kjennskap og forståelse for «de andre» og uløste spørsmål. Sympatien for palestinerne kommer også svært tydelig til uttrykk på republikansk side, hvor man ser på seg selv som forente i kampen mot undertrykking og for frihet. 


Synes du dette høres interessant ut?

Da burde du sjekke ut våre studier innen statsvitenskap og internasjonale relasjoner!


Tilbake til toppen